(pre)živjeti fiskalizaciju

Sa kretanjem fiskalizacije, ovih dana svakodnevno razgovaramo sa firmama i pojedincima koji trebaju završiti fiskalizaciju. Dnevno susrećemo više desetina poreznih obveznika. 


Jedna stvar me uvijek kod njih zaintrigira,a poslije i razveseli (jer se dobar dio tih razgovora završi sa potpisivanjem ugovora sa njima). To je informiranost koju so do sada dobili. Većina, istina kod početka razgovora kaže da ih je već neko kontaktirao oko fiskalizacije. Također imaju i ponudu. Međutim, njihova pitanja nama su uvijek-manje više ista. 

NAJČEŠĆA PITANJA: Trebam li na ovaj ili onaj tamo način pisati račune? Šta ako pogriješim račun? Mogu li praviti više otpremnica, pa sve to zaključiti računom prema kupcu zajedno sa fiskalnim računom? Čuo sam da se ne može vršiti storniranje izdanih fiskalnih računa-je li to baš tako? Kako spojiti uređaj sa sondom za mjerenje nivoa goriva na benzinskim pumpama? Kako izdavati račune proizvod sa esencijalne liste zavoda zdravstvenog osiguranja? Kako izdavati fiskalni račun stranim osobama... 

Dosta je još sličnih pitanja poreznih obveznika. Na većinu njih ljudi nemaju odgovora. Niko im ga i ne daje. S obzirom da ih ta pitanja svakodnevno muče, želio bih svima olakšati život odgovarajući na ova pitanja. S obzirom da sva ona imaju istu osnovu, na sva pitanja se može odgovoriti jednim potezom.

KORIJEN gore navedenih pitanja je da porezni obveznici ne shvaćaju razliku između fiskalnih i dosadašnjih uređaja za evidentiranje prometa. U tom nepoznavanju i leži odgovor na sva gore navedena pitanja.

DA PONOVIMO: Dosadašnji POS pisači služe samo kao periferijski hardver elementi. Preko njih se samo printa račun kupcu. Slično je i sa registar kasom-ona istina pamti ostvareni promet. Ipak kao i kod POS softver programa, taj se promet može nesmetano stornirati, a da o tome ne ostane nikakva traga. 

Sa druge strane Fiskalni uređaji pamte SVE što se dešavalo sa ostvarenim prometom. 

Fiskalni uređaji PAMTE sve što je odštampano. 
Fiskalni uređaji PAMTE sve što je stornirano. 
Fiskalni uređaji PAMTE sve što je naknadno reklamirano.
Fiskalni uređaji PAMTE sve što je prodano pravnim osobama...

Znači da je kod fiskalnih uređaja najvažnija riječ PAMTE.

Sve ostale stvari su iste: 
Isti je način evidentiranja prometa,
Isti je način sistem storniranja prometa
Iste su dužnosti prodavača..

Zbog ovih nepoznavanja porezni obveznici imaju veliki strah od uvođenja fiskalnih uređaja. To je po mom mišljenju jedan od glavnih razloga njihovog oklijevanja u završetku fiskalizacije. 

Uloga fiskalnih uređaja se u praksi mistificira. Mislim da je najveći razlog za to VEĆINA distributera i servisera nije još dovoljno spremna za fiskalizaciju. Zbog toga klijentima ne daju odgovore na ova jednostavna pitanja.

ZAPAMTITE: Fiskalni uređaji će se u svakodnevnom korištenju manje više ponašati kao i svi dosadašnji uređaji preko kojih se pišu računi... jedino fiskalni uređaji će pamtiti sve što je bilo napisano, stornirano ili evidentirano.

I da...važno je da uvijek budu ispravni. Nađite za to profesionalnu firmu!

Uradi Više Nego Si Obećao

Koliko često vam se desilo da se vaš pro

Više »
Zašto Vas Novi Klijenti Izbjegavaju?!

Zašto vas klijenti izbjegavaju? Ili po

Više »
ŠILJO PRVI AUTO WEB SHOP U BIH

FISKUS je uspješno instalirao i pustio

Više »

  

FOOTERSEPARATOR

  

  

prijavabtn

  


FISKUS d.o.o. - Kiseljak 71250, Draževići 110 - 030 874-351 - info@fiskus.ba
Davor Bilić - 066 114 514 - Dražen Puškar - 066 988 946