Predviđanje Posla

Kada će zemlja izići iz krize? Kako će nam stvari biti naklonjene idućih godina? Kako ćemo ući u EU? Prošlih puta smo govorili da smo nesposobni predvidjeti. Neke stvari u životu je jednostavno teško predviditi.


SUTRAŠNJI PROBLEMI DANAS. Ipak, u poslu predviđanje ne treba zanemariti. Šta ako probleme u poslu stvarno možete predvidjeti? Šta ako možete predvidjeti izazove vaše firme danas koji će se desiti sutra? Nemoguće? Nisam baš siguran. Vi čak možete probleme koje ćete susresti sutra riješiti…danas. 

PREDVIĐANJA SU MOGUĆA. Princip je jednostavan. Stvari koje nam se poslu dešavaju danas, imaju utjecaj na sutra. Na osnovu njih možemo sa sigurnošću znati šta nas za par mjeseci čeka.
Krenimo od običnih životnih stvari. Znamo da većina oblaka donose kišu. Iz života, također znamo kako se stvari neumitno smjenjuju: iza zime dolazi proljeće, pa iza njega ljeto, pa poslije jesen, zima… takav poredak je nepromjenjiv.

Isto tko, za određene stvari koje vam se dešavaju u poslu nije teško predvidjeti u što će se u budućnosti pretvoriti.

ISPORUKA NA VRIJEME. Ako, na primjer, ne vladate dobro otpremom vaših artikala kupcima, samo je pitanje vremena kada će doći do oluje. Pitanje vremena je kada ćete zaboraviti napraviti isporuku klijentu koji je platio robu. Pitanje vremena je kada će nezadovoljni klijent pozvati vas ili vašeg direktora i reći da više ne želi raditi sa vama… Isto je ukoliko uslugu ne izvršite onako kako ste obećali.

Prema određenim se signalima i podacima u poslu uglavnom ponašamo kao da ne postoje. Tako samo propuštamo mogućnost da spriječimo da se dese u budućnosti.

PRIMJER FISKUS. Podijelit ću s vama naše iskustvo: U našem poslu fiskalizacije, na primjer, smo naišli na problem velike oscilacije posla. To su više nego očiti signali problema za mjesec ili dva. Znači, izvjesno je da će se 90% moga posla dogovoriti u 20 dana vremena. To znači da će se posao, kojim se namjeravamo baviti dugo godina u budućnosti, odigravati jako kratko. 20 DANA ĆE BITI PRESUDNO ZA BUDUĆNOST NAŠEGA PROJEKTA. Takvu stvar možete ignorirati. Ipak je bolje uzeti stvar u ruke i vidjeti šta se može konkretno uraditi. Stoga smo se dali u planiranje i realizaciju tih planova.

AKCIJSKI PLAN. Napravili smo analizu i nacrtali faze fiskalizacije od prvog dokumenta do završene fiskalizacije. Ove faze u FISKUSU svi znaju na pamet. Njih svi primjenjuju. Pomoću njih za sada apsolutno upravljamo sa svim dosjeima klijenata. Sa njima također upravljamo sa ogromnom količinom uređaja za koje u svakom trenutku moramo znati gdje su i kome pripadaju… bez izuzetka.

Pored toga smo morali i znatno povećati dnevne kapacitete u obradi i fiskalizaciji klijenata. Analizirali smo gdje su uska grla u proceduri i uspjeli smo ih riješiti.

Kao rezultat toga, stvorili smo velike kapacitete prihvata novih klijenata. Vježbali smo tehnike fiskalizacije, tako da sada možemo izvršiti fiskalizaciju ili servisiranje 40-50 uređaja dnevno! To je nekoliko puta veći učinak u odnosu na prosječan servis koji može fiskalizirati 5-7 uređaja… 

Znamo naravno da to samo po sebi neće biti dovoljno da napravimo velike rezultate. Ali bez toga sigurno ne bismo ništa napravili.Neke probleme u životu možete predvidjeti. Napravite plan i riješite ih danas da vam se oni ne dese sutra!

Uradi Više Nego Si Obećao

Koliko često vam se desilo da se vaš pro

Više »
Zašto Vas Novi Klijenti Izbjegavaju?!

Zašto vas klijenti izbjegavaju? Ili po

Više »
ŠILJO PRVI AUTO WEB SHOP U BIH

FISKUS je uspješno instalirao i pustio

Više »

  

FOOTERSEPARATOR

  

  

prijavabtn

  


FISKUS d.o.o. - Kiseljak 71250, Draževići 110 - 030 874-351 - info@fiskus.ba
Davor Bilić - 066 114 514 - Dražen Puškar - 066 988 946