KAKO IDE FISKALIZACIJA

KAKO IDE FISKALIZACIJA

Sa nekoliko važnih informacija želimo pokazati što vas to čeka u slijedećem periodu. 

Da vas ovoj proceduri ne bi učili ljudi koju su možda zalutali u ovaj posao (vidimo da ih, kao i u svim poslovima gdje se govori o novcu ima puno) i govorili polu provjerene informacije, mi ćemo vas provesti kroz ovaj proces fiskalizacije. 

Fiskalizacija nije bauk ako se radi po procedurama. U stvari fiskalizacije će biti bauk, nekima i noćna mora ukoliko se ne napravi po striktnim procedurama. Fiskalizacija će biti bauk ako se uradi sa ljudima-firmama koje se sa fiskalizacijom bave uz postojeći posao-dakle dodatno...

Dakle, najvažnije je napomenuti slijedeće, 
NAKON ŠTO FISKALIZACIJA KRENE NE MOŽEMO JU ZAUSTAVITI!-ovo je prva stvar koju treba zapamtiti. Nakon što ste potpisali zahtjev za inicijalnu fiskalizaciju (ZIF obrazac) tada se više ništa ne može promijeniti, sve dok se ne završi fiskalizacija. 

Ne možete tražiti vaš novac natrag-novcem je kupljen uređaj koji čeka poreznog inspektora da na njega stavi federalnu plombu

Ne možete odustati od fiskalizacije-popunjen i potpisan obrazac za inicijalnu fiskalizaciju (ZIF obrazac) je zaprimila PU FbiH i već postupa po njemu.

1. UGOVOR I PLAĆANJE. Najvažnija stvar jeste potpisivanje ugovora. Kada potpišete ugovor o distribuciji i servisu, vi ste ispunili svoju prvu veliku dužnost po zakonu.

SA OVIM UGOVOROM NEĆETE IMATI PROBLEMA SA INSPEKTORIMA ukoliko dođu na lice mjesta. Potrebno je također izvršiti avansno plaćanje sredstava na naš račun.

2. ZAHTJEV ZA FISKALIZACIJU. Zajedno sa prvom stavkom, vi ćete dostaviti i popunjen zahtjev preko ZIF obrasca (zahtjev za inicijalnu fiskalizaciju). Biti će također potrebno sa telekom operaterom potpisati ugovor o zakupu GPRS veze da vaš fiskalni uređaj može komunicirati sa Poreznom upravom FBiH.

3. FISKALIZACIJA UREĐAJA. Na ovu fazu vi nikako ne možete utjecati, a često niti mi. Nakon što mi odmah dostavimo poreznoj upravi vaš gore spomenuti potpisani ZIF obrazac, potrebno je da inspektor dođe fizički u naš servis, te u njemu izvrši fiskalizaciju svakog pojedinačnog uređaja STAVLJANJEM FISKALNIH PLOMBI NA UREĐAJ. Još jednom napominjemo da zbog česte pretrpanosti porezni inspektori će kasniti, a samim time i mi sa vašim uređajima. Ovo će pogotovo biti izraženo u periodu zadnjih dana rokova za fiskalizaciju. U zadnjim danima rokova će većina poreznih obveznika vršiti fiskalizaciju kada će doći do zagušenja. Ipak nemate razloga za paniku, sve će se završiti, a vam je najvažnije da ste potpisali gore navedene dokumente, koje ćete moći pokazati ako u međuvremenu nadležni državni organi budu provjeravali jeste li postupili po zakonu. U međuvremenu će doći i vaš fiskalizirani uređaj

4. PREUZIMANJE I OBUKA. Na kraju ćemo vas zovnuti gdje ćete u našim prostorijama preuzeti uređaje i gdje ćemo vas obučiti kako ćete sa njima rukovati.

5. ODRŽAVANJE. Opisane procedure bi trebale biti završene u roku od 7-10 dana (barem prema našoj ocjeni. Ako se nešto i produži, nemojte se brinuti-sve je pod kontrolom i sve će se završiti u najbržem mogućem roku. IPAK: ovo je tek početak. Ovo je tek ulazak u fiskalizaciju. Fiskalni uređaji će biti sa nama i dijeliti dobro i zlo u poslu. FISKALNI UREĐAJI MORAJU BITI STALNO ISPRAVNI.

Potrebno je godišnje izvršiti tehnički pregled uređaja

Potrebno je odmah izvršiti popravku pokvarenog uređaja, to jest u roku od 24 sata obavijestiti servisera o nastalom kvaru na uređaju, a serviser je dužan u roku od 48 sati izvršiti popravku uređaja.

Uradi Više Nego Si Obećao

Koliko često vam se desilo da se vaš pro

Više »
Zašto Vas Novi Klijenti Izbjegavaju?!

Zašto vas klijenti izbjegavaju? Ili po

Više »
ŠILJO PRVI AUTO WEB SHOP U BIH

FISKUS je uspješno instalirao i pustio

Više »

  

FOOTERSEPARATOR

  

  

prijavabtn

  


FISKUS d.o.o. - Kiseljak 71250, Draževići 110 - 030 874-351 - info@fiskus.ba
Davor Bilić - 066 114 514 - Dražen Puškar - 066 988 946